İrlanda’nın önde gelen Üniversitelerinden Trinity College’in yaptığı yeni araştırmada, biberonla beslenen bebeklerin 4 milyon mikroplastik parçası yuttuğu ortaya çıktı. Mikroplastiklerin, bebeklerin sağlığında nasıl bir etkisi olduğu ise henüz bilinmiyor.
İrlandalı bilim insanları, polipropilen içeren biberonların ısıtıldığında ve çalkalandığında saldığı plastik parçacık sayısını inceledi.
New Scientist tarafından yayımlanan habere göre, piyasada bulunan biberonları inceleyen araştıran araştırmacılar, ürünlerin yüzde 70’inden fazlasında polipropilen bulunduğunu tespit etti.
İrlanda’nın önde gelen üniversitelerinden Trinity College’da bir gurup bilim insanı tarafından yapılan araştırmada, polipropilen içeren biberonların ısıtıldığında ve çalkalandığında saldığı plastik parçacık sayısını inceledi.
HER 1 LİTREDE 4 MİLYON PARÇACIK
Hiç kullanılmamış polipropilen içeren bir plastik biberon temizlenip sterilize ededen uzmanlar, biberonların içine saf su koyarak Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) bebek mamaları için tavsiye ettiği şekilde 70 dereceye kadar ısıttı. Bu aşamanın ardından, bebek maması hazırlama sürecine benzer bir şekilde biberon bir dakika boyunca çalkalandı.
Prof. John Boland’nin başını çektiği araştırma ekibi, biberonlarda her 1 litre suya yaklaşık 4 milyon mikroplastik parçacık karıştığını bulduğunu duyurdu. Araştırmada ayrıca, ısı yükseldikçe daha çok mikroplastiğin suya karıştığın da tespit edildiği açıklandı. Prof. Boland ulaştıkları sayının yüksekliğine kendilerinin de şaşırdığını söyledi.
BEBEKLERİN MİKROPLASTİK TEMASI AZA İNDİRİLMELİ
Parçacıkların büyük kısmının vücuttan atıldığının bilindiğini belirten Prof. Boland, parçacıkların ne kadarının kana karışarak vücudun diğer organlarını etkileme potansiyeli olduğunu görmek üzere yeni araştırmalar yapılması gerektiğini açıkladı. İrlandalı bilim insanı, ebeveynlerin plastik kullanımını azaltarak, bebekleri üzerindeki mikroplastik temasını en aza indirmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
Prof. Boland yaptığı açıklamada, “Mikroplastik yutmanın insan sağlığı üzerinde nasıl bir etkisi olduğunu bilmiyoruz” ifadesini kullandı.
Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da bulunan Amsterdam Vrije Üniversitesi’ndeki araştırma görevlisi Heather Leslie ise “Şu anda mikroplastiklerin vücuttan kaç günde atılabildiğini bilemiyoruz” dedi.
Hollanda Uygulamalı Bilim Araştırmaları Enstitüsü’nden (TNO) Ingeborg Kooter ise, “Zararlı bakteriler, bebekler için mikroplastiklerden daha büyük bir risk oluşturuyor. Kim çocuğunun salmonellaya yakalanma riskini almak ister ki?” açıklamasında bulundu.