Çocuklar yalnızlığa sürükleniyor

Çocuklar yalnızlığa sürükleniyor
Paylaş

Eğitim koronavirüs gölgesi altında sürerken Uzman Psikolog Şen, çocukların yalnızca akademik durumunun değil, duygusal ve ruhsal durumlarının da göz önünde bulundurulması gerektiğine dikkat çekiyor. Şen, “İzole olunan her gün çocukları daha fazla yalnızlığa sürüklemekte” diyor.

Birgün gazetesinden Dilara Şimşek’in haberine göre Eğitim, koronavirüs gölgesi altında belirsizliklerle sürüyor. Birinci sınıf ve kreşler yüz yüze eğitime devam ederken online eğitim gören öğrencilerin ve ailelerinin aklındaki soru işaretleri cevap bulamıyor. Ailelerin bir kısım evden yapılan eğitimin yeterli olduğunu düşünürken bir kısmı ise okulda yaşanılarak öğrenilmesi gereken pek çok becerinin eksik kalacağını savunuyor.

Uzman Psikolog Ebru Şen, çocukların yalnızca eğitim hayatlarına yönelik akademik durumlarının değil, duygusal ve ruhsal durumlarının da gözden kaçırılmaması gerektiğinin altını çiziyor. Şen, okula gidenlerin ile evde kalanların psikolojisi hakkında konuşulması ve çıkacak sorunlara çözüm yolları aranması gerektiğine dikkat çekiyor:

EŞİTSİZLİK DAHA DA GÖZ ÖNÜNE ÇIKIYOR

“Eğitime evden katılmak, yüzeysel bir bakışta cazip gibi de dursa ( rahat kıyafetler ile derse katılma, okula vaktinde yetişme sorunun olmaması vb. gibi ) aslında izole olunan her gün çocukları daha fazla yalnızlığa sürüklemekte. Çocuklar ders dışında her ne kadar online ilişkiler kursalar dahi yan yana ilişkinin öğreteceği pek çok şeyi kaçırmakta. Örneğin daha bireysel ve bencil bir nesle doğru kaymakta olduğumuzu düşünen insanlar çoğalmakta. Bireysellik denilen kavramın artı taraflarının yanında eksi yanları da bulunuyor. Mesela empati eksikliği, ben merkezci düşünme eğilimi, gereğinden fazla özgüven gibi…”

Dezavantajlı bölgelerde yaşayan çocukların online eğitimde yaşadığı sorunlara da değinen Şen, “Onların uzaktan eğitime katılmalarını sağlayacak argümanlarının eksikliği eğitimdeki eşitsizliği daha da göz önüne çıkartıyor. Kendilerini toplumdaki diğer akranlarına göre daha da yetersiz ve eşitsiz olarak hissettiriyor. Bu dönemi en az hasarla atlatmak için 16.5 milyon öğrencinin ihtiyaçlarına yönelik desteğin tespiti, tedariki ve takibi oldukça önemli” diyor.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Bir yanıt yazın