2020 Dünya Ekonomik Forumu, önümüzdeki yılların mesleği olarak Dijital Pazarlamayı ilan etmiş. Teknoloji devi şirketlerin piyasa değerleri Microsoft 1,5 trilyon dolar Apple 1,2 trilyon dolar Amazon 913 milyar dolar Google 858 milyar dolar Bu 4 şirketin toplam değeri 4 trilyon dolar. İstanbul Borsasında işlem gören Türk şirketlerinin toplam değeri 163 milyar dolar.
Hiç arabası olmayan UBER Hiç odası olmayan AirBnb Hiç stoku olmayan ALİBABA Hiç dükkanı olmayan ÇiçekSepeti Hiç restorantı olmayan YemekSepeti Hiç okulu olmayan vdemy Hiç spro salonu olmayan free letics Hiç denizcisi olmayan fish brain Dijital pazarlamanın nimetleri ile dünya devleri arasına girmiş durumdalar.
Türkiye’de dijital pazarlamanın nasıl başladığını merak edenler için bir not vereyim. Laleli piyasası, bavul ve nakit ticaretin kalbi olarak bilinirdi eskiden. Şimdi o eski halinden artık eser dahi yok.1990’lı yıllarda bitmeye başlayan Laleli bavul ticaretinde, deri ürünleri satışı yapan birisi, dijital pazarlama uzmanı biri ile anlaşıp, ticaretini bu alan kaydırdıktan sonra Mozambik’e ihracata yapmaya başladı. Bu gün dünya genelindeki e-ticaret hacmi 2,8 trilyon dolardır. Bu rakam 2021 yılında muhtemelen 4,5 trilyon doları geçecek. Dünya nüfusunun yaklaşık % 47,3’ü e-ticaret siteleri üzerinden alışveriş yapıyor. Dünya’da 4 milyarın üzerinde insan internet kullanıyor. Bunların3,5 milyar’a yakını sosyal medyada aktif durumda. Dijital pazarlamaya paralel olarak geleceğin meslekleri arasında yer almaya kesin aday olan “online içerik editörlüğü” veya “content writer” dediğimiz içerik yazarlığı işidir. Bu iş, nitelikli ve kaliteli online içerikler üretmeyi kapsıyor. Bir şirkete veya platforma bağlı olarak çalışabiliyor. Önümüzdeki yılların aranan niteliklerinden biri olacak. Önümüzdeki yıllarda muhtemelen, kira ve diğer zorunlu giderleri asgariye inmiş, e-ticaret ve dijital pazarlama ortamları ile yeni bir dünya oluşmaya, daha doğrusu hakim olmaya başlayacak. Meslekler de doğal olarak buna göre değişime uğrayacak.
Bu yazdıklarımı özellikle gençler birer anahtar kelime gibi değerlendirip kendilerini bu yönlerde geliştirebilir ve ekonomilerine katkı sağlayabilirler. Tabi bu anlattıklarımın bir de Sağlık sektöründe karşılıkları olacak. Nasıl mı? Ya bekleyip seyirci olarak göreceğiz, ya da bu işleri biz de öğrenip olması gerektiği düzeyde dengeleyeceğiz. Gerçek olan şu ki, her branştan sağlıkçı meslektaşım yukarıda yazdıklarımdan haberdar olarak kendini o alanlarda geliştirmeli, bilmediği bir yeni dünyanın askerlerinin sağlık alanında, sağlıkçılar olmadan insiyatif almalarının önüne geçmelidir. Teşhis, tedavi, bakım ve koruyucu sağlığın genetik kodlarının bu kesim tarafından ele geçirilmesine engel olmalı, sadece bu alanlarda yüksek lisans veya doktora yapmış, sertifika sahibi yetkin sağlıkçı ve sağlık yöneticileri yetiştirmeliyiz.
Bize çok uzak demeyin, kapıya dayandı.
kaynak Ecz.Ali Murat Duman saglikciyiz.com.tr