Fesleğen

Fesleğen Baharatı
Fesleğen Baharatı
Paylaş

Fesleğen reyhan olarak ta bilinen tek yıllık bir bitkidir. Yetişkin fesleğenlerin boyları genellikle 20 ile 60 cm arasında değişir.Güneşi severler. Soğuğa karşı duyarlıdır.Karasal iklim olan bölgelerde kapalı mekanlarda tercih edilmelidir.Fesleğen bol besinli toprakları tercih eden bir bitkidir.

Hem taze, hem de kurutularak kullanılır. Yaz aylarında evlerin açık camlarının önünde fesleğen saksılarının olmasının sebebi fesleğenin yaydığı güzel kokunun yanında sinekleri kovucu özelliği olmasıdır.

Makarnanıza, tavuk, balık, et veya sebze yemeklerinize ekleyeceğiniz fesleğen sosu yanında çiğ olarak da salatalarda tüketebileceğiniz fesleğen, enfes aromasıyla yemeklerinize tazelik katar, iştahınızı kabartır.

Taze Fesleğen Kalori Değeri: Bu besinin 100 gramında 23 kcal kalori, ayrıca besinin 1 Yaprak yani 5 gramlık miktarında Taze Fesleğen 2 kalori bulunmaktadır. Taze fesleğen, yemeklerde ve salatalarda kullanılan tat veren bir bitkidir.

Akdeniz mutfağında baş tacı edilen fesleğen, Uzak Doğu ve Hint mutfaklarında da kullanılıyor. Fesleğenli domates sosu Akdeniz mutfağına özgü rahatça hazırlayabileceğiniz fesleğenli tariflerden. Fesleğenli domates sosunu hazırlayıp kavanozlarda sakladıktan sonra bu sosu makarnalarınız yanında et ve sebze yemeklerinizde de rahatça kullanabilirsiniz. Fesleğenli domates sosunu kahvaltıda ekmeğİnize sürüp yiyebilirsiniz.

Fesleğen çayı taze yapraklar üzerine kaynar su dökülerek hazırlanır, yapraklar 10-15 dakika süreyle demlendirilir. Eğer taze fesleğeniniz yoksa çay yapmak için fesleğen kurusu da kullanabilirsiniz.Zencefil de eklenen fesleğen ıhlamur karışımıyla hazırlanan çay da hem lezzetiyle hem de özellikle kışın hastalıklara karşı koruyucu etkisiyle sevilen bir içecektir.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Bir yanıt yazın