Artan şiddet olaylarına rağmen hayvan hakları yasasının bir türlü Meclis’e gelmemesi tepkilere yol açıyor. Hak savunucuları hayvanların eşya olarak kabul edilmesi nedeniyle adalet mekanizmasının işlemediğini savunuyor
Hemen her gün hayvanlara yönelik bir şiddet olayıyla karşı karşıyayız. Ancak bu saldırıların cezasızlıkla bitmesi yenilerine adeta davetiye çıkarıyor. Hayvan haklarına ilişkin yasa tasarısının bir türlü gündeme gelmemesi öfkeyi büyütüyor. Volkan Uzun adlı erkeğin bir köpeğe cinsel saldırıda bulunup serbest kalması, bardağı taşıran son damla oldu. Fail, sosyal medyadaki tepkilerin ardından tutuklandı. Yurttaşlar, cezaların sosyal medyadaki tepki üzerine değil; etkili bir yasayla uygulanmasını istedi.
Sosyal medya kullanıcıları #HayvanHaklarıYasasıHemen etiketiyle hayvanlara zarar verenlere ceza uygulanmamasına tepki gösterdi. Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Yönetim Kurulu Başkanı Avukat Ahmet Kemal Şenpolat, mevcut sistemde hayvana kötü muameleden kimsenin mahkeme karşısına çıkmadığını belirterek şöyle dedi: “Adliyenin yetkisiz olduğu bir sistem içinde toplumun en zayıf halkası olan hayvanların korunamadığını görüyoruz. Çünkü hürriyeti bağlayıcı herhangi bir ceza, mahkemeler tarafından verilmiyor. Hayvana uygulanan her türlü şiddet ve saldırı Kabahatler Kanunu kapsamında değerlendiriliyor. Dolayısıyla mahkeme önüne gelmiyor.”
Hayvanların ‘mal’ olarak kabul edildiğini hatırlatan Şenpolat, “Sadece sahipli hayvanlar söz konusu olduğunda o da sahibi şikâyet ederse yargı devreye giriyor. Hayvan acı çektiği için değil, sahibinin malı zarar gördüğü için sanık hakkında iddianame düzenleniyor” dedi.
CAYDIRICI DÜZENLEME ŞART
İstanbul Veteriner Hekimler Odası (İVHO) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, hayvanlara karşı tam anlamıyla ‘can’ yaklaşımının henüz gelişmediğini ve son olaydaki gibi kan donduran gelişmelerin devam ettiğini söyledi. Kanun eliyle caydırıcı bir düzenleme getirilmediği sürece bu tip haberleri duymaya devam edeceğimizi belirten Prof. Dr. Arslan, “Hayvanlara karşı işlenen suçların Kabahatler Kanunu çerçevesinde mala zarar verme olarak değerlendirilip para cezalarıyla geçiştirilmesi şiddeti adeta teşvik ediyor” dedi.
kaynak birgun.net Dilara Şimşek