Kişniş

Kişniş
Paylaş

Kişniş, kinzi ya da aşotu, maydanozgiller familyasından, yaprakları maydanozu andıran, 20-60 santimetre yüksekliğinde, tüysüz, bir yıllık ve otsu bir bitkidir. Bu bitkinin baharat olarak kullanılan kurutulmuş meyvesi veya tohumuna da kişniş adı verilir.Anavatanı Akdeniz ülkeleridir.Güneybatı Asya ve sıcak nemli iklimlerde yetişir.

Daha çok rutubetli ortamları seven bu bitkinin tohumu kurutularak toz haline getirilir ve baharat ya da ilaç sanayiinde kullanılır. Maydanozgillerden olan kişnişin yaprakları maydanoz bitkisini andırır.Çin maydanozu olarak da anılır.

Ülkemizin hemen hemen tüm bölgelerinde yetişirse de Burdur, Isparta ve Konya’da oldukça yaygındır. Ağustos ve Eylül aylarında olgunlaşan bu bitki toplanarak gölgeli ve havadar bir bölgede kurumaya bırakılır. Daha sonra bitki sapından tutularak sallanır ve tohumları dökülür.

En son ise toz haline getirilir ancak toz haline getirirken ihtiyacımız kadarını toz haline getirmek doğru bir yaklaşımdır. Çünkü tüm tohumlar çekilecek olursa zamanla aromasını kaybedebilir. Toz haline gelmeyen tohumlar ise güneş görmeyen bir ortamda saklanmalıdır. Güzel aromasından dolayı genellikle çiğ ya da kurutulmuş şekilde kullanılır.

Kişnişte bulunan linoleik asit, oleik asit, palmitik asit, stearik asit ve askorbik asit mantar egzama ve kuruluk gibi cilt sorunlarına iyi geldiği söylenmektedir.Kişniş yağ olarak kullanıldığında dezenfektan ve antiseptik etki gösterir.İçerdiği asitler romatizmal ağrılara da iyi gelmektedir.

Çok fazla yan etkisi olmayan Kişniş aşırı tüketiminde allerjik reaksiyonlara sebep verebilir.

Soslarda, makarnalarda ve yoğurtlu çorbalar da   taze kişniş, ayrıca kişniş salatası olarak da tüketilebilir. Turşularda, hamur işlerinde, körili soslarda ve tavuk yemeklerinde de kişniş bolca tercih edilir. Hamburger ve sakatatla yapılan yemeklerede lezzet verir.

Kişniş tohumu yağının rengi açık sarıdır, ekstresi ise orta bir kıvama sahiptir. Keskin, tatlı ve odunsu bir koku yaymaktadır. Aynı bitkinin yapraklarından gelen cilantro esansiyel yağı ise, bitkinin tohumlarından gelen buhardan damıtılarak elde edilir. Aroması odunsu, baharatlı ve biraz tatlıdır.Hatta bazı araştırmalarda kokusunun pek de sevilmediği anlaşılmıştır.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Bir yanıt yazın