Öğrencilerin açlık oyunları

Öğrencilerin açlık oyunları
Paylaş

Yüz yüze eğitimin başlamasıyla kampüse dönen öğrenciler, yemekhaneye gelen zamlar ve küçülen porsiyonlarla karşılaştı. Fiyatlar az gibi görünse de 2019’dan bu yana yapılan zamlar yüzde 100’ü buluyor.

Birgün gazetesinin haberine göre Uzaktan eğitim döneminin bitmesiyle bir buçuk yıl sonra üniversiteye geri dönen öğrenciler, en temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamıyor. Artan kiralar nedeniyle ‘barınamama’ sorunu yaşayan öğrenciler, şimdi de açız diye haykırıyor. Vize döneminin gelmesiyle okulda daha çok vakit geçiren öğrenciler, yemekhane zamları, küçülen porsiyonlara isyan ediyor. Öğrenciler, sık sık yemekhanede çektikleri tabldotları sosyal medyada paylaşarak porsiyonların küçüklüğüne dikkat çekiyor.

Yemekhane ücretleri düşük görünse de 2019’dan bu yana yaşanan artış dikkat çekici. Küçülen porsiyonları yanı sıra bir buçuk yıllık uzaktan eğitim sürecinin ardından yapılan zamlar, yüzde 100’ü buluyor. Buna karşın KYK’ye yapılan zam oranı ise yalnızca yüzde 30. Ayrıca ikinci öğün yemeklere istenen fiyatlar, neredeyse 3 kat fazla.

UCUZ VE NİTELİKLİ YEMEK TALEBİ

Artan fiyatlar, küçülen porsiyonların yanı sıra çıkan yemeklerin niteliksizliğine de vurgu yapan öğrenciler, pek çok üniversitede yemekhane protestoları düzenliyor. ODTÜ öğrencileri yemekhane koşullarının düzeltilmesi talebiyle topladığı binlerce dilekçeyi geçen günlerde rektörlüğe sundu. Rektörlük binasına yürüyen yüzlerce öğrenci, ucuz ve nitelikli yemek talep etti.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi yemekhanesinde de pandemiden önce 3,25 olan tabldot yeni dönemde 5 TL oldu. Gelen zamlara tepki gösteren öğrenciler, “Müşteri değil, öğrenciyiz” diyerek zamma tepki gösterdi.

BU PORSİYONLARLA DOYMUYORUZ

Eskişehir Anadolu Üniversitesi öğrencisi Funda Özdemir de küçülen porsiyonlara ve artan fiyatlara dikkat çekti. Sosyal medyada paylaşımda bulunan Özdemir, “Yemekhanede yüzde yüze yakın zamlar yapıldı porsiyonlar küçültüldü üstelik biraz daha fazla yemek istediğimizde resmen azarlanıyoruz… Doymuyoruz. Ne yapılması gerekiyor, ne yapmalıyız?” dedi.

ODTÜ’den Sezgin Karataşcı da “Pandemiden sonra yemek ücretlerine zam geldi. Pandemiden önce 1,95’e alınan yemeğin fiyatı 2,95’e çıkarıldı. Bunun yanı sıra porsiyonlar küçültüldü, öyle ki ben bir öğünde yemekhanede doydum diyen arkadaşımı duymadım. Birçok arkadaşımız açlıktan şikâyet ediyor. Geçen okulumuzda bununla alakalı bir yürüyüş yapıldı. Rektörlükten daha iyi olacak diye açıklama geldi ama beklemedeyiz öğrenciler olarak” diye konuştu.

Beşiktaş’ta öğrenciye ücretsiz yemek

Öğrencilerin sağlıklı gıdaya erişimi her geçen gün zorlaşırken Beşiktaş Belediyesi, öğrencilerin yemek ihtiyaçlarını temiz, güvenilir ve ücretsiz olarak giderebilmeleri için Öğrenci’Ye uygulamasını hayata geçirdi.

Beşiktaş Belediyesi ve Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD) iş birliğiyle gerçekleştirilen proje kapsamında Beşiktaş’taki öğrenciler ilçede anlaşmalı restoranlardan ücretsiz yemek yiyebilecek.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Bir yanıt yazın