Türkiye’de sosyal medya devlerine yönelik düzenlemeye, bir olumlu cevap daha geldi. YouTube’un Türkiye’de temsilcilik açma kararının ardından TikTok, Türkiye temsilciliği açacak. Duyuru Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan’dan geldi.
Temsilcilik açmayan şirketlerin reklam kısıtlamasıyla karşılaşacağı biliniyor. Hem YouTube hem de TikTok ülkemizde açacağı temsilcilik sayesinde reklam gelirlerini artıracak.
YouTube’un ardından TikTok da Türkiye’de temsilcilik açacak
2020 yılında sosyal medya yasası olarak bilinen 7253 sayılı kanunda yapılan değişikliğe gidildi. Yapılan değişiklik sonrasında 1 milyondan fazla üyesi bulunan yabancı platformlara temsilci atama zorunluluğu getirildi. Verilen süre içerisinde temsilcilik açmayan TikTok’a, daha önce 10 milyon lira ve 30 milyon lira olmak üzere iki kez de idari para cezası kesildi.
Ömer Fatih Sayan, Twitter üzerinden ‘TikTok Türkiye temsilciliği açmayı kabul etti’ açıklaması yaptı. Sayan, diğer sosyal ağların da bir an önce temsilci bildirmelerini ve yükümlülüklerini yerine getirmelerini temenni ettiğini belirtti.
YouTube’dan sonra TikTok’un da temsilcilik açacağını açıklaması her iki şirketin de reklam gelirini önemli ölçüde artıracağı düşünülüyor. Diğer şirketlerin reklam kısıtlamasına takılması nedeniyle birçok firma YouTube ve TikTok’a reklam verecek.
Sosyal medya yasası olarak bilinen 7253 sayılı kanun ile belirlenen ceza süreci
1 – Yükümlülüklerini yerine getirmeyen sosyal ağ sağlayıcılarına 10 milyon lira idari para cezası uygulanacak.
2 – Bu cezanın tebliğinden itibaren 30 gün içinde de yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde sosyal ağ sağlayıcıya, bu defa 30 milyon lira idari para cezası kesilecek.
3 – İkinci kez verilen idari para cezasının tebliğinden itibaren 30 gün içinde bu yükümlülük de yerine getirilmezse Türkiye’de mukim vergi mükellefi gerçek ve tüzel kişilerin ilgili sosyal ağ sağlayıcısına reklam vermesi yasaklanacak. Verilen reklam yasağı kararı Resmi Gazete’de yayımlanacak.
4 – Reklam yasağı kararının verildiği tarihten itibaren, 3 ay içinde gerekli yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı, sosyal ağ sağlayıcının internet trafiği bant genişliğinin yüzde 50 daraltılması için sulh ceza hâkimliğine başvurabilecek.
5 – Başvurunun kabulüne ilişkin hâkim kararının uygulanmasından itibaren, 30 gün içinde söz konusu yükümlülüğün yerine getirilmemesi durumunda Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı, sosyal ağ sağlayıcının internet trafiği bant genişliğinin yüzde 90’a kadar daraltılması için sulh ceza hâkimliğine müracaat edebilecek.
6- Sosyal ağ sağlayıcılar, bu süreçlerin sonunda dahi Türkiye’de temsilcilik açmayı kabul ederlerse, kendilerine o güne kadar kesilen idari para cezalarının dörtte biri tahsil edilecek, reklam yasağı kaldırılacak ve internet trafiği bant genişliğine yapılan müdahale de sonlandırılacak.
kaynak SDN