Safran

Safran
Paylaş

Latince ismi Crocus Sativa olan Safran bir çok yemekte, kozmetikte, ilaç sanayinde ve hatta boya yapımında kullanılan bir baharattır. Pek çok farklı kullanım şekli ve yeri vardır.Anavatanı Güneybatı Asya olan buradan dünyaya yayılan safran İspanya’da yetiştirilir.Ülkemizde Safranbolu’da çok az miktarda yetiştirilir.

Safran dünyanın en pahalı baharatıdır.Bu yüzden sahteside çok fazla üretilip satılmaktadır.Eski Çin ve Tibet hekimliğinde karaciğer ve safra hastalıklarında kullanılmıştır.Afrodizyak ve spazm giderici özelliği sayesinde dengeli beslenme diyetlerine girmiştir.Safranın kokusu keskin, rengi çok kuvvetlidir. Aslında kırmızımsı olan rengi suya atıldığında sarıya dönüşür. Bu nedenle adı, Arapçada “sarı” anlamına gelen “asfar” kelimesinden gelir.

Mutfakta çorbalarda,pilavlarda,et,balık ve tavuk yemeklerinde kullanılır.Hint mutfağında sos yapımında İspanyol mutfağında Paella isimli yemekte kullanılmaktadır.Zerde tatlısı rengini safrandan alır.Safran pek çok yemeğe yakışsa da günlük kullanım miktarı 1 çay kaşığını geçmemelidir .Hamilelerin kullanması ise tavsiye edilmez toksik etki yaratabilir.

Havas yazmalarında sadece safran mürekkebi kullanılır. 

Safranın faydaları

İçerisinde magnezyum, demir ve potasyum vardır.

Akciğer hastalıklarında özellikle de bronşit ve astımda çok etkilidir. Ayrıca soğuk algınlığına bağlı ateşin düşmesini sağlar.

Kalbi korur ve kalp rahatsızlıklarının engellenmesinde rolü vardır. 

Alzheimer tedavisini destekler

Cilt bakımında, kozmetik ve parfüm sanayinde de kullanılır. 

Diş sağlığı için oldukça etkilidir.Özellikle bebeklerin diş çıkmasını kolaylaştırmak için toz haline getirirlip diş etleri ovulur.

Adet döneminin ağrısız geçmesine yardımcı olur. 

Serotonin düzeyini dengeler olumsuz ruh halinden uzaklaşmayı sağlar

Uyku kalitesini ve motivasyon artırır.

İştahı dengeleyici bir özelliği de vardır. 

Omega-3 yönünden oldukça zengindir ve vücudun B6 üretmesine de destek olur. 

Kötü kolesterolü ve tansiyonu düşürmeye yardımcı olur. 

1 Comment

Bir yanıt yazın