Türkiye’nin siber güvenlik üssü açılıyor

Paylaş

Siber saldırı yalnızca bireylere yönelik gerçekleştirilen bir eylem değil. Çoğu zaman ülkelere ve kurumlara yönelik saldırılar da söz konusu. Kişisel verileri ele geçirmeye çalışan bu saldırılardan korunmak için siber güvenliği üst seviyede tutmak oldukça önemli. Bu yüzden, Türkiye’nin siber güvenlik üssü diyebileceğimiz Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM), 10 Şubat günü açılıyor.

Türkiye’nin siber güvenlik üssü için geri sayım başladı

Tamamen yerli imkanlar ve Türk mühendisleri tarafından geliştirilen AVCI, AZAD ve KASIRGA gibi siber güvenlik yazılımlarının kullanılacağı Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi’nin açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılacak.

Siber saldırganlar; siber uzayda günden güne daha karmaşık, etki seviyesi artan, küresel ölçekli faaliyetler yürütüyor. Bu durum bireylerin, kurumların, hatta aynı anda birden fazla ülkenin etkilenmesine neden oluyor.

Hem küresel hem ulusal ölçekte bu denli önemli hale gelen siber tehditler karşısında Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından kurulan Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi ülkemizin siber sınırlarını 7 gün 24 saat koruyor.

USOM bünyesinde siber uzmanlar istihdam edilecek. Ayrıca USOM koordinasyonunda iletişimden, savunmaya, finans ve bankacılıktan sağlığa kadar hemen her sektörde yaklaşık 1.300 kurum ve kuruluşta SOME ekipleri de bulunuyor.

USOM bugün itibariyle 1.300 kurum ve kuruluştan 3909 Siber Güvenlik Uzmanı ile siber tehdit istihbaratını paylaşan bir yapıyı oluşturmuş durumda.

Siber yıldızlar keşfediliyor

Siber Yıldız yarışması ilk kez 2017 yılında düzenlenmişti. Yoğun bir katılımın sağlandığı yarışmanın ikincisi ise 2019 yılında 3.174 kişinin katılımıyla yapıldı. Siber yıldız yarışmalarına mezuniyet şartı aramaksızın katılımcılar kabul edilerek ülkemizin siber güvenlik alanındaki potansiyelinden azami ölçüde faydalanılması amaçlanıyor. Söz konusu yarışmalarda başarılı olanların bir kısmı da USOM’da istihdam ediliyor.

Bunun yanı sıra siber güvenlik eğitimleri ile kritik sektörlerde faaliyet gösteren siber güvenlik uzmanlarının yetenekleri siber olaylara hazırlık kapasitesi geliştiriliyor. BTKbünyesinde kurulan BTK Akademi ile tamamen ücretsiz olarak verilen eğitimler ile 4.500’ün üzerinde katılımcı kapsamlı bir siber güvenlik eğitimine tabii tutuldu.

USOM bünyesinde Fetih Siber Talimhane yer alıyor. Burada katılımcılar gerçek senaryolarla siber güvenlik testleri yapabiliyor.

Türkiye siber güvenlik konusunda nerede?

Ülkemizin siber güvenlik alanındaki başarılı çalışmaları tüm dünyada kabul gören bir gösterge olan Uluslararası Telekomünikasyon Birliği Global Siber Güvenlik Endeksi Raporuna da (ITU-GCI)yansıdı. Söz konusu indeksin hesaplanmasında ülkelerin siber güvenlik alanındaki teknik kabiliyet, operasyonel yetenek, insan kaynağı ve işbirliği kapasitelerinin yanı sıra, mevzuat ve hukuki süreçleri de dikkate alınıyor. Son yayımlanan GCI çalışmaları kapsamında 175 ülkedeki durum ITU tarafından analiz edildi. Ülkemiz Avrupa’da 22. sıradan 11. sıraya dünya genelinde ise 43. sıradan 20. sıraya yükselme başarısını gösterdi.

kaynak Hazal Orta SDN

  •