WhatsApp mı Telegram mı? Hangisi daha iyi?

WhatsApp mı Telegram mı? Hangisi daha iyi?
Paylaş

WhatsApp ve Telegram arasındaki ezeli rekabet, WhatsApp’ın kullanım koşullarını yenilemesi ve Elon Musk’ın paylaşımı ile farklı bir boyut kazandı. Dünyada ve Türkiye’de WhatsApp’tan çıkışlar hız hızlanırken, “Hangisi daha iyi?” sorusu kullanıcılar tarafından merak ediliyor. Türkiye’de ‘WhatsAppıSiliyoruz’  etiketi ‘Telegram’ etiketiyle birlikte TT oldu. Peki bir anda popüler olan Telegram nedir, nasıl kullanılır? WhatsApp mı daha iyi Telegram mı?

Bu soruların cevabını vermeden önce daha az bilinen Telegram’ın özelliklerine yakından bakalım.

Telegram nasıl Kullanılır?

Telegram, popüler mesajlaşma uygulamalarından biridir. Hareketli GIF bulma, sanatsal fotoğraf editörü ve açık bir çıkartma platformuna sahiptir. Telegram, Pavel Durov ve kardeşi Nikolai tarafından destekleniyor. Pavel, Telegram’ı finansal ve ideolojik olarak desteklerken, Nikolai’nin desteği teknolojik.

Telegram’a web girişi nasıl yapılır?

Telegram hem mobil (AndroidiOS, Windows Phone, Ubuntu Touch) hem de masaüstü sistemleri (Windows, OS X, Linux) için kullanılabiliyor. Telegram web girişi https://web.telegram.org/#/login adresinden yapılabiliyor. Kullanıcılar, ekrana telefon bilgilerine girdikten sonra kendilerine gelen şifre ile Telegram web girişi yapabiliyor.

Telegram’ın özellikleri neler?

  • Uygulama bulut tabanlıdır. Bu sayede yazılım, her platformda saniyeler içerisinde karşınıza gelir, içerik eşleştirilir.
  • Telefon numarası ile kayıt olunur. Ancak istenilen irtibatlarda telefon numarası verilmeden kullanıcı adı ile görüşme yapılabilir.
  • Gizli sohbet imkânı bulunur. Telegram gizli mesajlaşmalardaki yazışmaları ve medya dosyalarını sunucularında saklamaz. Ayrıca bu mesajlar için sistem günlüğü (metaveriler) de tutulmaz. Böylece, Telegram bile sizin kime ve ne mesaj gönderdiğinizi bilemez.
  • Kendini imha edebilen süreli mesajlar. Gönderilen bir mesaj dilenirse belirlenen bir süre sonunda karşılıklı her iki cihazdan otomatik silinebilir.
  • Bir mesajı – içeriği sildiğinizde karşı taraftan da otomatik silinir. İletinin üçüncü taraflara iletilmesinin engellenir.
  • Ekran görüntüsü alındığında karşıdaki kişiye, sohbette iki kişinin de görebileceği şekilde uyarı olarak bildirme
  • Gizli sohbet (secret chat) olmayan mesajlaşmaları ise sunucularında saklar.
  • Belge ya da farklı biçimlerde her türlü dosyayı gönderebilme özelliği vardır. Dosya boyutu 1,5 GB’ı aşamaz. Toplam paylaşılan / gönderilen dosya adedinde sınır yoktur.
  • Bilinmeyen numaraların mesaj atması önleyebilme, kişiye özel son görünmeyi kapatabilme, hatalı yazılan mesajı sonradan düzenleyebilme, konum paylaşabilme, sesli arama özelliği gibi her mesajlaşma programında bulunan özellikler vardır.

Peki WhatsApp mı Telegram mı?

Her iki uygulama da durmadan kendini yeniliyor. Neredeyse her hafta bir güncellemenin yayınlandığı uygulamalardan en iyisi hangisi karar vermek oldukça zor. Bunu kolay hale getirmek için uygulamaların genel özelliklerine ve sağladığı faydalara bakmak gerekiyor. Gelin WhatsApp ve Telegram özellikleri neler? WhatsApp mı Telegram mı dahi iyi? Yakından bakalım…

Gizlilik ve güvenlik

Şimdi gelelim gizlilik ve güvenlik kısmına. Bir mesajlaşma uygulamasında önemli kriterlerden biri de gizlilik ve güvenlik olmalı. Diğer insanlarla konuşurken, mesajların özel olarak kalması ve başkalarının erişemiyor olması oldukça önemli. Her iki uygulamayı bu konuda karşılaştırmak pek kolay değil. Çünkü ikisi de bu konuda farklı bir yaklaşım benimsiyor.

Hem WhatsApp hem de Telegram uçtan uca şifreleme özelliğine sahip. Ancak önemli bir fark var. WhatsApp’ta tüm sohbetlerde varsayılan olarak bulunan özellik Telegram’da yalnızca gizli sohbetlerde etkin. Normal Telegram sohbetleri hala şifreli ancak uçtan uca değil.

WhatsApp, Signal şifrelemesini kullanırken Telegram bunun için MTProto yöntemini kullanıyor. MTProto’da da herhangi bir güvenlik açığı bulunmamasına rağmen uzmanlar bilinen bir protokolün daha güvenilir olduğunu savunuyor.

Telegram’da sohbetleri PIN Kodu ve şifre korunabiliyor. WhatsApp ise bu açıdan bir adım geride.

WhatsApp normal kullanımda daha güvenli olsa da Telegram’ın özel sohbetleri, gizli mod klavyesi ve isteğe bağlı güvenlik katmanı bir adım öne çıkıyor. Kendi kendini imha eden mesajlar ve ekran görüntüleri de WhatsApp’ı bu rekabette geri düşürüyor.

WhatsApp’ın gizliliğiyle ilgili belirleyici bir nokta da kullanıcı hesaplarının telefon numaralarıyla ilişkili olması. WhatsApp’ta kimseyle numarasını bilmeden sohbet edemezsiniz.

WhatsApp özellikleri-Telegram özellikleri

Hem WhatsApp hem de Telegram ile metin mesajları göndermekten başka pek çok şey yapmak mümkün. Ancak, ana işlevin metin mesajları olduğunu unutmamak gerekiyor. Bu yüzden hangisinin bu açıdan iyi olduğu da son derece önemli. Bu açıdan iki uygulama da benzer bir deneyim sunuyor.

WhatsApp içerisinde mesajlaşırken mesajlar sadece belli bir sürede siliniyor. Fakat Telegram’da bir mesajı ya da bir geçmişi istediğiniz zaman iki taraftan da silebilirsiniz.

Telegram özellikleri arasında 2 farklı mesajlaşma (Normal Chat, Secret Chat), kanallar ve gruplar bulunuor. WhatsApp üzerinde ise sadece normal chat vardır.

Telegram’da belli bir süre ayarlayıp mesaj gönderebilirsiniz, o mesaj belirlediğiniz süre içerisinde kendisini yok eder, WhatsApp bütün yazışmaları ve fotoğrafları depolar.

Her iki uygulamada da sesli arama var. Fakat WhatsApp’ın görüntülü araması daha iyi.

Telegram’da yakın çevre kontrolü

Telegram üzerinde GPS kullanarak yakın çevrenizdeki kişileri görebilir veya ilginizi çekecek yakınınızda kurulan gruplara katılabilirsiniz. WhatsApp bu özellikten mahrum.

Telegram üzerinden farklı kanallara abone olabilirsiniz. Bu kanallar arasında birçok verimli/kaliteli kanallar mevcut. Yine rakibinde bu özellikler bulunmuyor.

Telegram kullanırken kimlik belirtmenize gerek yok, birçok gizlilik ve güvenlik ayarı mevcut. Fakat WhatsApp üzerinde bu özelliklerin birçoğu yok.

Telegramda konuştuğunuz kişi ekran görüntüsü alırsa size bir bildirim gelir. WhatsApp’ın böyle bir özelliği bulunmuyor.

Telegram üzerinde botlar kullanabilirsiniz. Bu botlar hem kanallarda hem gruplarda hem de normal sohbette kullanılabilir. WhatsApp üzerinde bu özellik yok.

Telegramda nick üzerinden iletişim kurabilirsiniz. Fakat WhatsApp’ta numara zorunluluktur.

Telegram’da bir grup kurmak istiyorsanız bu limit 200.000’dir. WhatsApp’ta grup limiti 4096 kişidir.

kaynak SDN

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Bir yanıt yazın