Covid-19 aşılarının yüzde 75’ini stoklayan zengin ülkeler 2021 yılı için “aşı pasaportu”nu tartışırken, madalyonun diğer yüzünde de kıtlıkla boğuşanlar var. Yoksul ülkeler için 2021, daha fazla açlık, yoksulluk ve kriz anlamına gelebilir.
Birleşmiş Milletler (BM) hali hazırda çatışmalar, ekonomik kriz ve açlıkla boğuşan bölgelerde salgınla birlikte derinleşen gıda ve sağlık krizine dikkat çeken yeni rapor yayımladı.
Rapor, Kongo’da şu an 19,6 milyon kişi gıda kriziyle boğuştuğunu aktarıyor. Birgün’den alınan habere göre Mali, Burkina Faso ve Nijer’de de 4,5 milyon insan gıdaya erişemiyor.
Nijerya’da ise yaklaşık 400 bin çocuk açlık riskiyle karşı karşıya.
Yemen, yıllardır süren çatışmalar ve salgınla birlikte derinleşen açlık krizi ülkenin en önemli sorunu olmaya devam ediyor. BM raporlarına göre, Yemen’de yaklaşık 30 milyonluk nüfusun yüzde 80’i yardıma muhtaç. Yıllardır süren çatışmalar, ekonomik bunalım ve siyasal gerilimler, var olan krizleri daha da derinleştirdi. Raporlar, 50 binden fazla insanın kıtlık şartlarında yaşadığını, bu yıl 16 milyondan fazla insanın aç kalacağını gösteriyor. Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde ise salgının yarattığı ekonomik koşullar ülkedeki açlık krizini daha fazla derinleştirdi. BM raporlarına göre, dünyada akut gıda krizi yaşayan ülkeler arasında en yüksek ikinci rakamlara sahip ülkede, gıdaya erişim konusunda 19,6 milyon kişi ciddi sıkıntı çekiyor. Sahel bölgesi, benzeri görülmemiş bir güvenlik ve insani krizle karşı karşıya. Burkina Faso, Kamerun, Çad, Mali, Nijer ve kuzeydoğu Nijerya’daki insanlar çatışma, iklim değişikliği, siyasi kriz ve yoksullukla boğuşuyor. Mali, Burkina Faso ve Nijer sınır bölgesinde 4,5 milyon insanın gıda güvencesinden yoksun durumda olduğu belirtiliyor.